סייבר ואבטחת מידע: בחזית העשייה
תחום הסייבר הינו תחום טכנולוגי המעורר עניין כבר שנים רבות הדרישה בו רבה וקיימות בו אפשרויות קידום מקצועיות מגוונות ביותר.
איש סייבר מוגדר כזה שאחראי על הגנת הארגון, המידע, הקניין הרוחני וכל יתר הנכסים האלקטרוניים הקיימים בארגון. איש או אשת סייבר מגנים מפני גישה לא מורשית למחשבי החברה, שכפול בלתי חוקי, גניבה, השחתה ו/או חסימת גישה למחשבי החברה למטרות כופר. במסגרת תפקידם של אנשי הסייבר עליהם לנתח היכן נמצאים הסיכונים, באילו דרכים עלול התוקף לנצל חולשות ולהיכנס למחשבים או לטלפונים ולתכנן אסטרטגיה לזיהוי, התראה, בלימה וחזרה לשגרה. כמו כן הם יחפשו כלים וטכנולוגיות המקטינים את הסיכון לפרצות, יבחנו אותם ויתקנו ויישמו את המתודולוגיה לתפעול שוטף. בשגרה ילחמו נגד עברייני רשת וכאלו המשתמשים בשיטות פריצה באינטרנט כדי לגנוב מידע פרטי או רגיש.
כאנשי סייבר מתחילים עליכם להכיר ולשלוט בטכנולוגיה של עולם המחשבים המודרני ולהבין בחומרה, בתוכנה, ברשתות ובקשר ביניהם. מרכיב מאוד מרכזי בעולם המחשוב הוא ה"ענן", שירות מחשוב מרכזי, המכיל אין ספור מערכות ומוחזק על ידי חברות ענק כדוגמת גוגל, מיקרוסופט, אמזון, ומציע לכל דורש שירותי מחשוב בתשלום, על פי צריכה, בכל עת.
השימוש בענן כבר עובד בפועל בארגונים רבים ועל פי סקרים שונים כ- 50% מהארגונים כבר עובדים שם, ברור כי על מנת לממש יכולות אלו יש צורך בבעלי מקצוע, ולכן לימוד של סביבות הענן וגם מרכיבי אבטחת הסייבר בו, יהוו יתרון לכל בעל מקצוע הרואה עצמו תורם לארגון על מגוון התשתיות שלו.
בוגרי הכשרה איכותית בתחום הסייבר יוכלו להשתלב במגוון תפקידים. דוגמאות לתפקידים התחלתיים:
- בקרי Soc בבנקים ומוסדות פיננסיים ובמפעלים ביטחוניים. מנטרים נסיונות חדירה/התקפה במרכזי שליטה ובקרה.
- בקרי Noc. אחראים לעקוב אחרי תקינות השרתים ושירותי המערכת.
- מיישמי סייבר. אחראים על הטמעת מדיניות הסייבר בארגון.
- אנליסטי סייבר. מגנים על המידע הארגוני מפני ניסיונות חדירה/גניבה או כל סכנה שקיימת בחוץ. איתור וטיפול בסיכונים למערכת.
משכורת ברוטו מוערכת לעובדים מתחילים: 10,000-15,000 ₪.
משכורת ברוטו מוערכת לבעלי ניסיון של 4 שנים ומעלה: 15,000-20,000 ₪.
קריירה ב-DevOps:
מדובר בתפקיד פיתוח תהליכי תוכנה המגשרים ביעילות על פערים בין מחלקת הפיתוח בחברה (Development) למחלקת התפעול (Operations). מחלקת הפיתוח מפתחת קוד/מוצרים/תוכנות/פיצ'רים חדשים ומחלקת התפעול דואגת שהמערכות תתפקדנה כמצופה. כשזה עובד טוב הכל טוב, אבל מה קורה כשיש בעיה? תפקיד
ה- DevOps נועד לאפשר לשתי הקבוצות לעבוד יחד טוב יותר ולייצר תהליכי אוטומציה, כך שבפעם הבאה שקבוצת הפיתוח תבצע שינוי קוד או שינוי בתוכנה, השינוי יגיע במהירות לסביבת האמת, לשרתים, ובביטחון גדול יותר שהכל עובד.
תפקיד ה-DevOps מיוצג על ידי סמל האינסוף בספרים ובמאמרים טכניים רבים. הסמל הזה מייצג את ההכרה בגישה מתמשכת במחזור החיים של פיתוח התוכנה. במהלך כל מחזור, יש לתכנן, לבנות, לשלב באופן רציף, לפרוס, להפעיל, לקבל משוב ולהתחיל הכל שוב מההתחלה. התהליך חייב להיות שיתופי מכיוון שלכולם יש את אותה המטרה - לספק ערך מוסף למשתמשי הקצה.
תפקיד ה-DevOps חשוב גם ובעיקר בסביבת הענן. הענן מאפשר להשכיר מחשבים\שרתים וכל ציוד חומרה אחר כמו נתבים, רשתות וכו לפי דרישה וצורך בכל זמן
נתון - וכל זאת, שוב, דרך תוכנה, כלומר התוכנה שה DevOps כותבים או משתמשים היא זאת שקובעת בזמן אמת איזה ציוד יש להשכיר כרגע? כמה ציוד? וכיצד הציוד מחובר יחדיו?
למשל, אם ישנם רק 10 משתמשים במערכת כרגע אז אולי שרת אחד יספיק, אך אם בעוד שעה יהיו אלפי משתמשים בו זמנית אז האוטומציה צריכה לנטר עומס הולך וגובר ולהשכיר עוד ועוד ציוד חומרה עליו תותקן התוכנה של הארגון כך שיוכל לעמוד בעומס המשתמשים הרב וזאת מבלי לפגוע בחווית המשתמש.
משכורת ברוטו מוערכת לעובדים מתחילים: 10,000-12,000 ₪.
משכורת ברוטו מוערכת לבעלי ניסיון של 4 שנות ומעלה: 15,000-25,000 ₪.
חשוב: נתוני השכר הינם בגדר הערכה בלבד ויכולים להשתנות בהתאם לדרישות מעסיקים ובכפוף לשוק ומצב ההייטק.
המידע באדיבות מרכז ההדרכה סלע: אסף קורן, דיקאן המכללה; רוני דויטש, ראש חטיבת אבטחת מידע וסייבר במכללה ואייל רולניצקי הראל, מנהל מכירות של המכללה.