מדריך: להיות הנדסאים – מה זה אומר תכלס

כל מה שצריך לדעת לפני שמתחילים: מסלולי לימוד, תנאי קבלה והזדמנויות קידום. חיילות וחיילים משוחררים, משרתי ומשרתות מילואים ובוגרות ובוגרי  שירות לאומי יכולים לקבל מימון של 90% משכר הלימוד להנדסאות מהאגף לחיילים  משוחררים ומילואים. מה שאומר שאחרי שנתיים אתם יכולים להשתלב במקומות עבודה נחשקים ולעבוד במשרה עם שכר גבוה! עכשיו בואו נדבר תכל'ס.

איפה לומדים?

הלימודים מתקיימים בעשרות מכללות טכנולוגיות הפרוסות ברחבי הארץ, ומתקיימים בכ-20 מגמות ראשיות, בהן ניתן למצוא עוד התמחויות ומגמות משנה. כלומר, כמעט כל אחד יכול למצוא תחום טכנולוגי שיכול לעניין אותו!

הנה דוגמה לחטיבות לימוד שונות הקיימות במכללות:

  • חטיבת תכנון ועיצוב (כולל הנדסאי עיצוב תעשייתי, אדריכלות ועיצוב פנים, אדריכלות נוף, עיצוב מדיה, סאונד)

  • חטיבת טכנולוגיה (כולל הנדסאי רכב או רכב חשמלי, הנדסת חשמל, אלקטרוניקה, מכונות ועוד התמחויות)

  • חטיבת ניהול ומחשוב (כולל הנדסאי תוכנה, תעשייה וניהול ועוד)

  • חטיבת כימיה ורפואה (כולל הנדסאי מכשור רפואי, ביוטכנולוגיה, כימיה)

  • חטיבת תשתיות (הנדסת מים, הנדסת בניין)

מהם תנאי הסף ללימודי הנדסאות?

לימודי הנדסאות דורשים בגרות מלאה או בגרות חלקית בציונים עוברים במקצועות: אנגלית 3 יח"ל, מתמטיקה 3 יח"ל ו-2 יח"ל עברית (ספרות / לשון / הבעה). בנוסף, יש מסלולי לימוד ייחודיים שדורשים מעבר מיונים וראיונות אישיים.
לא עומדים בתנאים? אתם יכולים להתחיל ממכינה טכנולוגית להשלמת סיפי הקבלה.

מה כוללים הלימודים?

לימודים לתעודת הנדסאי כוללים לימודים פרונטליים, שיעורי מעבדה, ביצוע פרויקט גמר ובחלק מהמסלולים גם פרקטיקום בחברות במשק. חלק מהמסלולים מעניקים תעודות מקצועיות נוספות, כגון תעודת הכשרה ברכב חשמלי, רישיון חשמלאי מוסמך או תעודת מתקין גז טבעי.

הפרקטיקה היא חלק מרכזי בלימודים, והיא כוללת סדנאות, מעבדות והתנסות מעשית. במהלך הלימודים תלמדו כיצד ליישם את התיאוריה, תעבדו עם ציוד טכנולוגי מתקדם ותתנסו בהתמודדות עם בעיות טכנולוגיות.

"אני בעניין. איך אבחר מקום לימודים?"

זוהי החלטה חשובה שמשפיעה על העתיד המקצועי שלכם. לכן חשוב:

  • להכיר את כל מסלולי הלימוד הנלמדים במכללה.

  •  להכיר את הזדמנויות התעסוקה.

  •  להיפגש עם ראשי המגמות.

  •  לדבר עם בוגרים של המכללה.

  •  לבקר במכללה ולהתרשם מהקמפוס,  מכיתות הלימוד, מחדרי השרטוט ומהטכנולוגיה והמכשור במעבדות הלימוד .

נכון שהכי נח לקבל החלטה לפי מיקום במכללה, כזו שקרובה לי לבית או לעבודה. אבל חשוב מאוד לבדוק מה אחוז המסיימים (הדיפלום) במכללה שבחרתם והישגיה.  ציונים אלו מתפרסמים ע"י מה"ט  (המכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית)  אחת לשנה ובעצם מציינים באיזה מכללה יש סיכוי גבוה יותר לסיים את הלימודים בהצלחה ועם תעודת הנדסאי. 

כמו כן, רוב המכללות ללימודי הנדסאים מציעות כמעט את אותו "המוצר" כלומר את אותם תכני לימוד ולכן מומלץ לבדוק באיזה מכללה תקבלו ערך מוסף בנוסף ללימודים. לדוגמה: סדנאות הכנה לשוק העבודה, הכנת קורות חיים, הכנה לראיון עבודה, סדנאות לינקדאין ועוד.  כך שבסיום הלימודים תהיו זכאים לדיפלומת הנדסאי, תהיו רשומים בפנקס ההנדסאים ותהיו בעלי סיכוי גבוה השתלבות בעבודה.

ולסיום, חשוב לבדוק לאיזה מכללה יש שיתופי פעולה עם חברות ומפעלים שכן שיתופים אלו מאפשרים לעבור את שלב הפרקטיקום בחברה או במפעל, לזכות במלגות ולהתקבל לעבודה באותה חברה בסיום הלימודים.

הזדמנויות לקידום והתפתחות מקצועית

בכל מסלול לימודים תוכלו למצוא הזדמנויות לקידום מקצועי וקידום בשכר. ניתן להתקדם לתפקידי מנהל צוות, מנהל פרויקט, מנהל מפעל ועוד. מומלץ גם בתום הלימודים להמשיך וללמוד בקורסי המשך בתחום הנלמד.

מה עוד יעניין אתכם?

היכנסו גם למדריך "ללמוד לתואר הנדסאי: מסלול מהיר להייטק"

ייעוץ מקצועי: המכון הממשלתי להכשרה טכנולוגית (מה"ט); ד"ר יוכבד פנחסי אדיב מנהלת המכללה הטכנולוגית הנדסאים באריאל, יו"ר פורום המכללות הטכנולוגיות . עדן אריאלי, ראש מדור פרסום יח"צ וקשרי מעסיקים במכללה הטכנולוגית באר-שבע; איריס גואטה אלקובי, דיקנית הסטודנטים, מכללות אורט ישראל; דיאנה קורן, מנהלת מרכז מידע רשת מכללות עתיד