מדריך - איך להתכונן לראיון עבודה, ולקבל את המשרה

סדרת המדריכים של האגף והקרן : קופצים לאזרחות​

ראיון עבודה הוא קצת כמו בליינד דייט, וכמו שאתם עושים חיפוש על הדייט הפוטנציאלי ברשתות החברתיות, כך כדאי להתכונן לראיון. המדריך לקבלת המשרה הראשונה שלכם, כחיילים משוחררים ומסיימי שירות לאומי.​

מה זה בכלל ראיון עבודה:

ראיון עבודה הוא מפגש מקצועי לצורך איוש משרה, המתנהל בין המראיין (המגייס), והמרואיין (אתם, המועמדים לתפקיד). מטרת המפגש היא לבחון את התאמתכם למשרה כאשר במקביל גם אתם יכולים לבדוק אם המשרה המוצעת מתאימה לרצונות ,לשאיפות ולכישורים שלכם. במהלך הריאיון המראיין ישאל מגוון שאלות אישיותיות ומקצועיות על מנת להכיר אתכם לעומק. חשוב שגם אתם תשאלו שאלות (מומלץ לעשות זאת בסוף המפגש). הכנה טובה לראיון תחזק את הבטחון העצמי שלכם, ותשפר את סיכוייכם לקבל את העבודה.

הדבר הכי חשוב שאתם יכולים לעשות לפני הראיון:

ללמוד לעומק את החברה לה אתם מתראיינים. חשוב מאוד לקרוא, לחקור וללמוד על החברה בגוגל, ברשתות ובאתר החברה. במידה ואתם מכירים אנשים שעובדים בחברה, שוחחו איתם על מנת לקבל כמה שיותר מידע.

הכי חכם:

לברר מי יראיין אתכם, ולקרוא עליו בלינקדאין על מנת להכיר אותו יותר.

האם ישאלו אותי הרבה שאלות?

כן. בראיון ישאלו אתכם שאלות רבות שמטרתן לבדוק את התאמתכם לתפקיד. המראיינים ייבחנו גם את שפת הגוף שלכם, וינסו לדלות עליכם כמה שיותר מידע. חשוב לענות רק על מה שנשאלתם ברהיטות ובבהירות ולהבחין בין עיקר לטפל.
הניסיון שלכם כחיילים וחיילות משוחררים ומסיימי שירות לאומי אזרחי עומד לזכותכם. תנו דוגמאות לעיסוק שלכם בשירות, כיצד התמודדתם עם בעיות ואיזה לקחים הפקתם. אם, למשל, היית בתפקיד פיקודי, את יכולה לספר שהתנסית בניהול צוותים, בעמידה ביעדים וביחסי אנוש.

לפניכם דוגמאות לשאלות. מומלץ להתאמן על התשובות מול המראה או מול חבר/ה, כדי שבעת הריאיון תענו עליהן בצורה שוטפת ונינוחה יותר:

  1. ספרי לי על עצמך.

  2. איזה חייל היית?

  3. מה אהבת בשירות הצבאי שלך?

  4. איך את מסתדרת בעבודת צוות?

  5. איפה אתה רואה את עצמך עוד חמש שנים?


בסבירות גבוהה שישאלו אתכם על החוזקות (התכונות הטובות) שלכם ועל החולשות, התכונות שדורשות שיפור. הכינו מראש תשובות לגבי החוזקות, שקשורות לתפקיד המוצע ותשובות שלא קשורות לתפקיד המוצע בנקודות לשיפור. חשוב גם לתת דוגמאות ובנקודות לשיפור להדגיש שאתם מודעים להן ועובדים עליהן.
הכינו סיפור קצר על עצמכם, שמאיר אתכם באור חיובי, ונסו לספר אותו בשלב בו תשאלו שאלות. קוראים לזה סטוריטלינג, וזה עושה רושם טוב על מראיינים.

אוקי, ישאלו אותי שאלות, אבל האם גם אני אמורה לשאול שאלות?

כן. כדאי להגיע עם כמה שאלות מוכנות מראש לסוף הריאיון. כמובן שגם במהלך הריאיון יכולות לצוץ שאלות נוספות. לא מומלץ לשאול על תנאים ועבודה מהבית בראיון הראשון אלא יותר על התפקיד והחברה. דוגמאות לשאלות:

  1. מה ייחשב להצלחה בתפקיד?

  2. מה הערכים המובילים בחברה?

  3. מה הם אתגרי הצוות בו אעבוד?

    כלל אצבע: שאלו שאלות שמלמדות על המוטיבציה והרצון שלכם להשתלב בעבודה.


מה שבטוח, ישאלו אתכם על השכר שאתם רוצים:

לכן חשוב להגיע לראיון מוכנים עם ציפיות השכר שלכם (טווח מסוים ולא סכום ספציפי). כדי לגבש אותן תבדקו את הטווחים המוצעים מול חברים מהתחום ומחשבוני שכר באתרים השונים. במידה ונשלחתם לראיון ע"י חברת השמה חשוב לבדוק מולה מה השכר שהחברה מציעה לתפקיד.

הצטיידו בממליצים:

במקומות עבודה רבים יבקשו מכם ממליצים – מורים, מפקדים, מעסיקים שיכולים לספר עליכם ועל התאמתכם לתפקיד. לא, אי אפשר להביא הורים! הגיעו לראיון עם שלושה שמות של ממליצים ומספרי הטלפון שלהם, לאחר שבדקתם אתם שהם מוכנים להמליץ עליכם לטובה.

ולא פחות חשוב, מה ללבוש:

מומלץ להתאים את הלבוש שלכם לסוג הארגון אליו אתם מגיעים. אפשר לברר מראש עם אנשים מתוך הארגון האם מקובל לבוא בג'ינס, האם מקפידים על לבוש עסקי והאם בכלל צריך לבוא עם עניבה. במידה ולא הצלחתם לאתר מישהו מבפנים מומלץ להקפיד על לבוש סולידי שמשדר ענייניות, מקצועיות ולא תופס יותר מדי את העין כמו, למשל, חולצה מקושקשת וצבעונית במיוחד. רצוי להגיע בבגדים בגוונים בהירים ונעימים לעין  ולא מומלץ להגזים באקססוריז.

ביג נו נו:

להגיע באיחור לראיון. על כן הכינו מראש את המסלול ודרכי ההגעה לראיון. איחור יתפרש כזלזול וחוסר מקצועיות, ויקטין את סיכוייכם להתקבל לעבודה.

לסיכום:

זה בידיים שלכם. ככל שתתכוננו לראיון, כך יגדלו הסיכויים שתקבלו את המשרה.

ייעוץ מקצועי: רויטל אליאס, יועצת קריירה, ומנטורית באתר האינטרנט דרושים IL מבית יד 2