בקשה להיתר לפיטורי בני או בנות זוג* של משרתי המילואים

עקב תקלה טכנית בכתובת המייל של ועדות מחוז מרכז (Vaadot.mercaz@gmail.com), הודעות שנשלחות אליה לא מתקבלות.
אנא שלחו כל פנייה חדשה, טפסים או התייחסות לבקשות קיימות לכתובת החלופית: mercaz.haimash@gmail.com 
מעסיק המבקש לפטר או להוציא לחל"ת בני או בנות זוגם של משרתי מילואים, שהם הורים לילד משותף עד גיל 14 או לילד עם צרכים מיוחדים, נדרש לפנות לוועדת תעסוקה, אשר תדון בבקשתו להיתר.
ועדות התעסוקה מתקיימות בפריסה ארצית, במחוזות האגף בירושלים, תל אביב (בקריית אונו), חיפה ובאר שבע.
*בני או בנות זוג על פי חוק: זה הם נשואים, ידועים בציבור או בהורות משותפת.

סמכויות ועדת תעסוקה

- לדון ולהחליט בבקשת מעסיק לקבלת היתר לפטר או להוציא לחל"ת בני או בנות זוג של משרתים במילואים בהתאם לחוק. 
- לדון ולהחליט בתביעה של בני או בנות זוג של המשרתים במילואים לוועדה, בגין פיטורים או הוצאה לחל"ת בניגוד לחוק. 
- לקבוע פיצוי כספי לעובד, בגובה של עד 5 משכורות, לפי השכר הממוצע במשק, במקרה בו מצאה כי הפיטורים מנוגדים לחוק.
- להחזיר את המפוטר למקום עבודתו במידה ומצאה לנכון.
- לוועדה יש סמכות המקבילה לבית הדין לעבודה. 
- על החלטה או צו של ועדת תעסוקה, ניתן לערער בפני בית-דין אזורי כמשמעותו בחוק בית הדין לעבודה, תשכ"ט- 1969 (להלן- בית-דין אזורי) תוך עשרים ימים מיום מסירת ההודעה על ההחלטה או הצו לתובע ולנתבע.

כל זאת מתוקף חוק חיילים משוחררים (החזרה לעבודה), התש"ט – 1949 ותיקון מס' 19 תשפ"ד 2024

הגנה על בני זוג של משרתים במילואים

41א2. (א) בסעיף זה – "חוק שירות המילואים" – חוק שירות המילואים, התשס"ח-2008; "ילד" – מי שטרם מלאו לו 14 שנים, וכן תלמיד עם צרכים מיוחדים כהגדרתו בחוק חינוך מיוחד, התשמ"ח-1988.
(ב) לא יפטר מעסיק עובד בשל שירותו במילואים של בן זוגו או הורהו האחר של ילדו, בשל קריאתו לשירות מילואים או בשל שירותו הצפוי בשירות מילואים, לרבות בשל תדירות שירות המילואים או משכו, ואם פיטרו – בטלים הפיטורים; לעניין זה יחולו הוראות סעיף 41 א(ד), בשינויים המחויבים.
(ג) במידע הנמסר לחיילים בשירות מילואים בדבר זכויותיהם לפי סעיף 11(ב) לחוק שירות המילואים ובמידע המפורסם באתר האינטרנט של צבא הגנה לישראל לפי סעיף 30 לחוק האמור ייכלל גם מידע לעניין הזכויות הניתנות לפי הוראות סעיף זה לבני זוגם של המשרתים במילואים או להורהו האחר של ילדם.
(ד) לעניין סעיף זה, דין המדינה כדין כל מעסיק אחר.
(ה) (1) לא יפטר מעסיק עובד שעימו ילד ולא יוציא לחופשה ללא תשלום עובד כאמור בתקופת שירותו במילואים של בן זוגו או הורהו האחר של ילדו או בתקופה של 14 ימים לאחר תום שירות המילואים אלא בהיתר מאת ועדת התעסוקה, ובלבד שהתקיימו כל אלה:
(א) שירות המילואים הוא בנסיבות חירום לפי סעיף 8 לחוק שירות המילואים או שמשכו בפועל או משכו הצפוי הוא 21 ימים רצופים לפחות;
(ב) העובד הודיע למעסיק בכתב לגבי שירות המילואים לא יאוחר משלושה ימי עבודה מהמועד שבו המעסיק הודיע לעובד על הכוונה לפטרו או להוציא את העובד לחופשה ללא תשלום;
(2) הוראות פסקה (1) יחולו גם על עובד שהוא אומן, ובידו אישור מנחה אומנה המעיד כי בתקופה האמורה באותה פסקה מתגורר אצלו ילד לפי חוק אומנה לילדים; לעניין זה – "אומן" ו"מנחה אומנה" – כהגדרתם בחוק אומנה לילדים; "חוק אומנה לילדים" – חוק אומנה לילדים, התשע"ו-2016;
(3) לעניין זה, "הוצאה לחופשה ללא תשלום" – הוצאת עובד לחופשה ללא תשלום, לרבות הארכת חופשה כאמור, לתקופה שהיא אחת מאלה:
(א) תקופה בלתי מוגבלת;
(ב) תקופה רצופה של 30 ימים לפחות;
(ג) תקופה של פחות מ-30 ימים, ובלבד שבמהלך החודשיים שקדמו לאותה חופשה שהה העובד בחופשה ללא תשלום, וסך התקופות של חופשות ללא תשלום כאמור הוא 30 ימים לפחות.
(ו) ועדת התעסוקה לא תיתן היתר לפיטורי העובד אלא לאחר שנתנה לעובד הזדמנות לטעון את טענותיו, ולאחר שהמעסיק הוכיח שהפיטורים אינם בקשר לשירותו במילואים של בן הזוג של העובד או של הורהו האחר של ילדו או להיעדרות העובד או לאי-ביצוע העבודה עקב כך.
(ז) ועדת התעסוקה לא תיתן היתר להוצאת העובד לחופשה ללא תשלום כהגדרתה בסעיף קטן (ה)(3) אלא לאחר שנתנה לעובד הזדמנות לטעון את טענותיו והתקיים אחד מאלה:
(1) המעסיק הוכיח שההוצאה לחופשה ללא תשלום אינה קשורה לשירותו במילואים של בן הזוג של העובד או של הורהו האחר של ילדו או להיעדרות העובד או לאי-ביצוע העבודה עקב כך, ובלבד שהוועדה מצאה כי ההוצאה לחופשה ללא תשלום נעשתה בהסכמת העובד;
(2) הוועדה מצאה כי העובד מעוניין לצאת לחופשה ללא תשלום אף אם היא בקשר לשירות המילואים כאמור בפסקה (1), והמעסיק והעובד הסכימו להוצאה לחופשה ללא תשלום כאמור.
(ח) במניין ימי ההודעה המוקדמת לפיטורים שניתנה בתקופת שירות מילואים של בן זוגו של העובד או הורהו האחר של ילדו כאמור בסעיף קטן (ה)(1)(א), לא תבוא תקופת שירות המילואים האמורה.
(ט) היעדרות עובד מהעבודה בתקופה שבה בן זוגו או הורהו האחר של ילדו משרת בשירות מילואים כמשמעותו בסעיף קטן (ה)(1)(א), לא תיראה כהפסקה ברציפות עבודתו ולא תפגע בזכויות התלויות בוותק של העובד אצל מעסיקו.
(י) הוראות סעיף זה לא יחולו על מי שנקרא לשירות עבודה לפי חוק שירות עבודה בשעת חירום, התשכ"ז-1967.
 לקישור לחוק לחצו כאן.

הרכב ועדת התעסוקה

- יו"ר הוועדה - ממונה ע"י שר המשפטים, בהתייעצות עם שר הביטחון.
- נציג האגף ולחיילים משוחררים ומילואים במשרד הביטחון – ממונה ע"י שר הביטחון.
- נציג הסתדרות העובדים – ממונה ע"י שר הביטחון.
- נציג התאחדות התעשיינים - ממונה ע"י שר הביטחון.

כיצד תפנו לוועדת התעסוקה?

הפניה לוועדת התעסוקה תיעשה רק למחוז הרלוונטי למיקומו של מקום העבודה. לא ניתן להעביר בקשה במידה והיא לא נמסרה במחוז הנכון.
לבקשת היתר לפיטורי בני או בנות זוג של משרתי מילואים, או להוצאתם לחל"ת,יש למלא את הטופס "בקשה לקבלת היתר לפיטורין מוועדת תעסוקה", באופן מלא וברור.
יש לצרף מסמכים נדרשים, כפי שמצויין בטופס.

היכנסו לקישור, בהתאם לקרבה למקום העבודה, ומלאו את טופס הפניה:

למחוז ירושלים לחצו כאן

למחוז חיפה והצפון לחצו כאן

למחוז באר שבע והדרום לחצו כאן

למחוז תל אביב והמרכז לחצו כאן 

לידיעתכם, חלק מהחלטות הוועדה מפורסמות באתר "נבו".

אנחנו פה לשירותכם בכל שאלה 5266*